Vanliga frågor

Fotograf Linn Hansson - LH-foto

"Minnen bär man med sig resten av livet,

med bilder glömmer man inte ens de små detaljerna."

 

Vanliga frågor

Allmäna frågor

 

- Hur går en fotografering till?

Mer om hur en fotografering går till kan ni läsa här: Information fotografering

 

- Hur lång tid tar fotograferingen?

Det beror på vilken fotografering som har bokats. Jag brukar utgå från att till varje fotografering behöver man ca en timme. Ibland behövs mer, och ibland blir man färdiga tidigare.

 

- Vad är det som kostar? Varför är det så dyrt?

Det vanligaste missförståndet är att många tror att fotografen har arbetat färdigt när fotograferingen är slut. Ett fotouppdrag tar betydligt längre tid än så då själva efterarbetet så som sortering och bearbetning av varje enskild bild inte kan påbörjas förrän fotograferingen är slutförd. Till andra kostnader hör även försäkringar, materialkostnader, skatter och avgifter.

 

Frågor och svar om bilder

 

- Vad betyder bearbetade bilder?

För att de färdiga bilderna ska få högsta kvalité bearbetas bilderna enskilt bild för bild. Det innebär att jag justerar ljus, färg, kontrast och ev. skuggor. Jag plockar även bort saker som kan vara störande i bilden. T.ex. nån gren, skylt eller reflexskärmen.

Jag brukar aldrig, eller väldigt sällan retuchera människorna på bilden om det inte finns speciella önskemål om det. (T.ex. plocka bort en finne i pannan på bröllopsbilderna) Jag tycker bilderna ska vara naturliga och inte några tillgjorda ”modell”-bilder.

 

- Hur får vi bilderna, och är det digitala eller förstoringar?

I mina paket ingår x-antal digitala bilder beroende på vilket paket ni valt. Dessa kan ni sen själva framkalla och förstora hur mycket och hur stort ni vill. Vill man att jag ordnar med förstoringar hjälper jag givetvis till med detta.

Jag erbjuder bildleverans på CD/DVD, förstoringar, canvas eller personliga coffee table book.

Endast er fantasi sätter gränsen!

 

- Får vi även bildrättigheterna till fotografierna när vi köper dem på CD skiva?

När ni köper digitala bilder av mig innebär det att ni köper en "kopia" av bilden. Som standard fungerar det som så att ni som köpare egentligen inte får göra någonting alls med materialet utan upphovs mannens/kvinnans (mitt i detta fallet) tillstånd.

 

Skulle jag istället sälja alla mina bildrättigheter till er får ni göra vad som helst med bilderna tex; manipulera (= redigera, göra om) dom i datorn, sälja dom vidare, publicera vart som helst utan tillstånd (vilket kan resultera till att min konst/foton hamnar på ställen som jag inte önskar eller kan stå för) med mera. Som ni märker så är detta inte hållbart för mig då detta är mitt yrke och levebröd.

 

Då jag levererar de flesta av mina bilder på CD/DVD, har jag istället gjort ett eget kontrakt.

Jag tillåter, endast för privat bruk, obegränsat antal utskrifter, förstoringar, vilket format ni önskar, var och hur ni vill.

Ni får gärna publicera bilder i tidning eller på eventuell bröllops-hemsida, facebook, blogg etc men då ska www.lh-foto.se anges under bilden.

- Visar du mina bilder för andra?

Jag använder eller visar aldrig bilder i min portfolio/hemsida utan att ha fått tillstånd av dem som har fotograferats.

 

- Vad innebär det att bilderna är i 800px respektive orginalstorlek/högupplösta?

Bilder i 800px är till för att användas på datorn/internet samt för att göra små förstoringar i 10x15 cm.

Bilder i orginalstorlek/högupplösta innebär att ni kan förstora i princip hur stort ni vill.

Kvalitetsmässigt skiljer det ingenting så länge det handlar om andvändning på datorn och för små förstoringar. Vill ni kunna förstora större är det bilder orginalstorlek som gäller. Anledingen till att jag har detta som alternativ är för att ge de kunder som kanske vill ha väldigt många, eller alla bilder digitalt ett bra och förmånligt pris.

 

- Om vi vill ha någon bild i svartvitt, går det?

Jag fotar alla bilder i färg men gör i datorn om dom till svartvitt. Digitala bilder levereras både i färg och svartvitt. Önskar man någon förstoring i svartvitt är det bara att säga till!

 

 

Bröllopsfrågor

 

- Ska vi skriva kontrakt med dig?

Ja! Er bokningsavgift är ett bevis på att jag håller tiden för er och inte dubbelbokar. I samband medföljer ett kontrakt i form av bokningsbekräftelse på det vi har kommit överens om. Detta är även en säkerhet för mig.

 

- Jag vet inte hur man poserar och känner mig ofta obekväm framför kameran?

Lugn, det är därför jag finns! Jag kommer att hjälpa er och visa hur ni ska stå, hålla händer, armar och ben, luta huvudet etc. De bilder ni ser på hemsidan är arrangerade av mig, förutom några få spontana. Det flesta par, familjer, barn du ser här på min hemsida har känt sig lika osäkra inför fotograferingen som du.

 

- Vad händer om det regnar?

B-plan vid regn brukar diskuteras i samband med er bokning. Vid lätt regn kan det vara vackert med paraplybilder. Vid mycket regn förbehåller jag mig, på grund av risken för skador på utrustningen, rätten att neka till fotografering utomhus.

 

- Kan vi fotografera på olika platser?

Absolut! Ett par olika platser brukar räcka för att materialet ska bli stort och varierat. Glöm inte att även räkna in tiden för transport mellan platserna.

 

- Krävs det mycket lampor och teknik?

Nej, jag tar alltid mina bilder i naturligt ljus utomhus. Undantag studio-fotografering!

 

- Stör du mycket, under en vigsel?

Jag arbetar så tyst och diskret som möjligt och använder aldrig blixt.

 

- Kan vi sätta in en bild i tidningen?

Absolut! Kom bara ihåg att mitt namn och hemsida alltid måste framgå vid publicering.

 

Inget ögonblick är för stort eller för litet för att förevigas